Je gaat verbouwen of een nieuw huis bouwen. Tenzij het om een vergunningsvrije verbouwing gaat, heb je altijd een bouwvergunning nodig.
Lees hieronder wat je nodig hebt voor een vergunningaanvraag en hoe je deze kunt indienen.
Wil je liever telefonisch geholpen worden?
Plan dan een gratis adviesgesprek in.
Om een omgevingsvergunning aan te vragen, zijn bouwtekeningen en vaak ook constructieberekeningen nodig. Het zou zonde zijn om hier geld aan uit te geven als de vergunning niet wordt verleend. Om dit te voorkomen, kun je in een eerder stadium een conceptaanvraag indienen bij de gemeente. Op deze manier krijg je al vroeg inzicht of je project haalbaar is voor een vergunningaanvraag. Zo weet je dus vooraf of je investering in bouwtekeningen en constructieberekeningen gerechtvaardigd is.
Voor een conceptaanvraag is een schetsontwerp vereist. De kosten hiervoor verschillen per gemeente, maar liggen meestal tussen de €150,- en €300,-. In sommige gemeenten is de conceptaanvraag gratis.
Om een omgevingsvergunning aan te vragen voor een nieuw huis of een verbouwing, verloopt het proces digitaal via het landelijk omgevingsloket. Als je wilt dat ik de vergunningaanvraag voor je uitvoer, kun je me machtigen om namens jou op te treden.
De aanvraag zelf gebeurt via een online formulier dat je bij je gemeente indient. Hierbij dien je de benodigde documenten en gegevens mee te sturen, zoals bouwtekeningen, constructieberekeningen, en bij nieuwbouw ook EPC en MPG berekeningen. Indien er gegevens ontbreken, zal de gemeente je hierover informeren na ontvangst van de aanvraag. Je krijgt dan een bepaalde tijd, afhankelijk van de gemeente, om de ontbrekende informatie aan te vullen.
Na het indienen van de aanvraag wordt deze openbaar gemaakt, wat kan gebeuren via internet, een dagblad, of een huis-aan-huisblad. Dit wordt gedaan zodat iedereen op de hoogte kan zijn van je plannen en de kans heeft om bezwaar in te dienen. Tegelijkertijd controleert de gemeente of je aanvraag aan alle eisen voldoet en zal binnen 8 weken laten weten of de omgevingsvergunning wordt verleend. Indien nodig kan de gemeente deze termijn met 6 weken verlengen.
Mocht je aanvraag worden afgewezen door de gemeente, dan heb je de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Dit doe je echter niet via het omgevingsloket, maar rechtstreeks bij je gemeente. Het bezwaar moet binnen 6 weken schriftelijk worden ingediend, waarbij het raadzaam is om eerst contact op te nemen met je gemeente voor verdere instructies.